Helge Stalsberg og Odin Foldvik Eikeland foran huset der solcelleanlegget skal monteres, foto:Mikael Utsi

Investering av solcellepaneler kan i tiden framover vise seg å være svært gunstig for strømregninga til privatkunder. Til tross for flere måneder med mørketid, kan solceller i Nord-Norge være et godt tiltak for å produsere sin egen fornybare energi.

Det nordnorske selskapet Ishavskraft opplevde i vår stor interesse fra kunder da de lanserte tilbud om å investere i solcelleanlegg for å produsere egen strøm. En som umiddelbart meldte seg var professor i medisin og tidligere rektor ved Universitetet i Tromsø, Helge Stalsberg.

Hans hustak har gode forhold for produksjon av egen strøm ved bruk av solcellepaneler. Med solceller kan han selv produsere rundt halvparten av sitt eget strømforbruk på rundt 32 000 kWt.

– En viktig faktor for min investering er at Ishavskraft kjøper tilbake strøm jeg ikke bruker. Det er viktig å vite at overskuddsstrømmen hverken blir kastet bort i intet, eller at man trenger batterier for å lagre den, sier Helge Stalsberg.

I fremtiden forventes det høyere strømpris på grunn av et stadig større energibehov. Solcelleanlegg kan være en god langsiktig investering, også fordi det kan bidra til å redusere behovet for utbygging av strømnettet og sånn sett medføre lavere nettleie. Odin Foldvik Eikeland er doktorgradsstipendiat innen fornybar energi ved UiT Norges arktiske universitet og har en rådgivende stilling i Ishavskraft. Han mener installering av solcellepaneler kan gi mange fordeler.

– Fremover kan det bli høyere strømpriser i perioder hvor det er stor belastning på strømnettet, som midt på dagen når man for eksempel lader elbiler og lager mat. På samme tid produserer solcellepanelene mye energi, så da kan man bruke egen solstrøm framfor å kjøpe dyr strøm fra strømnettet, sier Eikeland.

Et spørsmål som ofte dukker opp, er om det er mulig å produsere strøm fra solceller i nord hvor det er en lang periode med mørketid hver vinter. Eikeland forteller at deres forskning og analyser viser at det er langt bedre muligheter enn mange tror. Selv om det er lite energiproduksjon fra solcellepanelene i mørketiden, begynner det allerede fra mars måned å bli gode forhold.

– Fra mars ligger det ofte snø på bakken som fører til at sollyset blir reflektert opp mot solcellepanelene. Det er utelukkende positivt, siden det fører til økt energiproduksjon. I tillegg har vi en lengre periode med midnattssol hver sommer, som kan gi muligheter for å produsere solstrøm døgnet rundt, konstaterer Eikeland.

Ishavskraft har inngått et samarbeid med Solcellespesialisten, Norges største leverandør av solcelleanlegg, som leverer til både privat- og bedriftskunder. For å spare miljøet og redusere fraktkostnadene for kundene, så etablerer de en sommercamp i Tromsø i august for å installere solcelleanlegg til alle som har bestilt. De åpner også opp for en mulig sommercamp i Alta, basert på interessen til kundene.

– Jeg går gjerne i front for å være med på å drive det grønne skiftet framover og utvikle solenergi-markedet i Nord-Norge. Selv om et enkelt solcelleanlegg vil være en dråpe i havet for den globale energiomstillingen, men jo flere som bidrar, jo bedre blir resultatet vi kan oppnå – sammen kan vi danne en elv, oppmuntrer Helge Stalsberg. 

– Det er utrolig spennende at vi allerede ser så stor interesse i Nord-Norge. På våre nettsider har vi et solkart hvor man kan sjekke sine egne solforhold, og melde sin interesse. Vi tror mange vil bli overrasket over å se hvor store mulighetene deres er, smiler Gunn Tove Bjerkan, markedssjef for privatmarkedet i Ishavskraft.

Gunn-Tove Bjerkan PR-konsulent(Foto: Europower-energi.no)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*