Sanna Marin fotografert av Statsministeriet.

Et samlet Norden er på vei inn i NATO få dager før Finlands nasjonaldag 6. desember. Det gjenstår noen spørsmål før Tyrkias President Recep Erdogan og hans parlament godkjenner Finland og Sverige som fullverdige medlemmer i NATO. Men generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO har flere ganger sagt at de to nordiske landene er sikret militær beskyttelse dersom noe skjer før NATO-medlemskapet er klart, skriver Nordens Nyheter.

– Jeg må være brutalt ærlig: Europa er ikke sterkt nok til å stå opp mot Vladimir Putin alene. Vi hadde vært i trøbbel uten USA, sier Marin til den australske tenketanken Lowy Institute, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Videre sier Sanna Marin at USA har vært avgjørende for at Vesten har kunnet sende våpen og forsyninger til Ukraina – noe hun mener er helt avgjørende for Ukrainas framskritt.Finlands statsminister, Sanna Marin (37), sier at Russlands krig mot Ukraina har vist oss en rekke svakheter og strategiske tabber. Under den finske vinterkrigen mot Russland i 1941 og fortsettelseskrigen etter Tysklands angrep på Sovjet-samveldet, har mange likheter med dagens krigssitusjon i Ukraina, skriver Nordens Nyheter.

Russland truer Baltikum

– Vi må sørge for at vi også bygger opp den kapasiteten når det gjelder Europas forsvar, den europeiske forsvarsindustrien, og sørge for at vi kan håndtere ulike typer situasjoner, sier hun i intervjuet ifølge nyhetsbyrået, som er gjengitt i den svenske avisen Expressen.

Sanna Marin sier at vi burde ha lyttet Ved siden av Europa har Finland også feilvurdert trusselen fra Russland, sier Marin. Ifølge statsministeren har Finland mottatt flere advarsler og oppfordringer om en tøffere linje mot Putin, blant annet fra Estland og Latvia da de ble med i EU i 2004.

– Vi burde ha lyttet til våre baltiske og polske venner mye tidligere, sier Sanna Marin ifølge AFP.

– Lenge var Europas strategi overfor Russland å knytte våre økonomiske bånd, ved å drive energi fra Russland. Vi trodde dette ville forhindre en krig.

Det vil bli verre i Ukraina før det blir bedre, mener svenske eksperter.

– Putin vil prøve å eskalere til dette ikke lenger er mulig og politikken hans kollapser fullstendig, sier tidligere utenriksminister Carl Bildt til den svenske Bonnier-avisen Expressen..

– Det er mulig det blir enda mer intense kamper på en eller annen front i fremtiden, sier Jan Hallenberg, forskningsleder ved Institutt for utenrikspolitikk i Stockholm til avisen.

Yngste statsminister i Finland

Sanna Marin ble født i Helsingfors 16. november 1985. Hun tilbrakte sin barndom og ungdom i Birkala. Siden 2006 har hun bodd i Tammerfors sammen med mannen Markus. Paret fikk sitt første barn, datteren Emma, ​​i januar 2018.

Marin ble uteksaminert fra videregående skole Pirkkalan ühtslukio i Birkala i 2004 og fullførte en mastergrad i administrasjon ved Universitetet i Tammerfors i 2017. I sin masteroppgave med tittelen Pormestarien Suomi studerte Marin profesjonalisering av politisk ledelse i fem finske byer.

Marin ble valgt inn i Riksdagen for første gang i 2015. I Riksdagen har hun vært medlem av storutvalget, lovutvalget og miljøutvalget. Marin er medlem av bystyret i Tammerfors, og i 2013–2017 var hun også leder av Tammerfors bystyre.

Siden 2014 har Marin vært aktiv som nestleder i Finlands sosialdemokratiske parti. I 2014 ble hun valgt som partiets andre visepresident på partikongressen i Seinäjoki. På partikongressen i Lahti i 2017 ble hun valgt som partiets første nestleder. I august 2020 ble Marin utnevnt til formann for Finlands sosialdemokratiske parti.

Marin har vært aktiv i politikken siden 2006. «Jeg ser på deltakelse og innflytelse som borgerrettigheter. Engasjement er nødvendig for å endre ting. Velferdsstaten og spillereglene i arbeidslivet er ikke selvinnlysende, men et resultat av hardt arbeid.»

Miljøverdier ligger også Marins hjerte nært: «Klimaendringer og tap av biologisk mangfold er blant de største problemene i vår tid. En løsning på disse problemene krever sterk politisk vilje og besluttsomhet.»

Marin ledet forhandlingene ved forhandlingsbordet «Et karbondioksidnøytralt Finland som sikrer biologisk mangfold» under Antti Rinnes regjeringsforhandlinger i 2019. Hun var kommunikasjonsminister i Antti Rinnes regjering.

Statsminister Sanna Marin ble utnevnt 10. desember 2019. Hun er Finlands tredje kvinnelige statsminister og den yngste statsministeren i finsk historie.

Oversettelse fra svensk til norsk Erik Heming. Kilde: Statsministeriet og den svenske avisen Expressen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*