Antonia Ax:sson Johnson eier familieselskapet Johnson-gruppen, som nå legger ned Åhlens butikker i Norge( Foto: Johnson-gruppen)
Antonia Ax:son Johnson eier familieselskapet Johnson-gruppen, som nå legger ned Åhlens butikker i Norge( Foto: Johnson-gruppen)

Axstores er en av Nordens ledende detaljhandelskjeder med 380 varehus , 3 807 ansatte og SEK 7 548 millioner i omsetning. Nå legger Åhlens ned butikkene i Norge og nærmere 300 personer mister trolig jobben skriver VG.  Dermed slår  lavere oljepris og svakere økonomi inn over det ikke-oljerelaterte Norge, skriver Nordens Nyheter.

Store  i Norge

Åhléns er en del av detaljhandels- gruppe Axstores som igjen er en del av familieselskapet Axel Johnson AB, eid av Antonia Ax: son Johnson og familie. Oljefondet satter 580 millioner kroner i entreprenørselskapet NCC, som også eies av Johnson( 2,26%). Gregg Mowins er administrerende direktør i Åhléns og Thomas Axen er styreleder. Johnson-gruppen skriver på sine nettsider at 300 000 mennesker i Norden besøker Axstores 380 varuhus eller butikker i Sverige, Finland och Norge hver dag . Kicks, Lagerhaus och Åhléns satser på innredning og mote. Johnson-gruppen eier også entreprenørselskapet NCC( Nordic Construction Companies) som bygger veier for den norske staten. Seniorøkonom Kyrre Aamdal sier til Dagens Næringsliv at forverringen i arbeidsmarkedet så langt er begrenset til oljetunge regioner og yrker. Men nå slår nedgangen ut i at detaljhandelselskaper slår igjen i Norge.

Kongelige kontakter

Opprinnelsen til dagens Åhléns er postordreselskapet Ahlen & Holm, som ble grunnlagt i 1899 i Insjön i Dalarna ved Johan Petter Åhlén og Erik Holm. Allerede i begynnelsen solgte vi produkter innen mote, skjønnhet, hjem og media. Selskapets aller første produkt var en avtale med de kongelige svenske slottsbutikkene ,som gjennom årene har solgt over 100.000 eksemplarer av kongelig porselen. Andre vellykkede produkter var postkort som ble en svensk samlemani. Disse suksesser resulterte i en omfattende bokutgivelse på forlaget Åhlen & Åkerlund i Stockholm, skriver Nordensnyheter.no

Forretningsutvikling for små postordre selskapet var enorm. I løpet av de første fem årene gikk fra 290 overførte pakker per år til i overkant av 50 000 per år. Etter ti år ledet JP Åhlén et selskap med en omsetning på 1,5 millioner kroner og 255 ansatte. Mye av suksessen skyldes den høye kvaliteten på varene. Ideen var fra starten av at kundene vil få full valuta for pengene. I 1915 ble virksomheten flyttet til Stockholm. Det hørtes JP Åhlén oppføre en bygning på sju etasjer med over 10 000 kvadratmeter. Eiendommen på Ringvägen 100 er fortsatt selskapets hovedkvarter. Nå legger Åhlens ned sine butikker i Norge.

Gregg Movins er konsernsjef å den svenske Åhlens-kjeden, som nå vil konsentrere seg om det svenske markedet( Foto: Åhlens)
Gregg Movins er konsernsjef i den svenske Åhlens-kjeden, som nå vil konsentrere seg om det svenske markedet( Foto: Åhlens)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*