mobile-broadband-world-by-bebound

 

Nye tall fra ITU viser at i løpet av de siste 15 årene, har informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) vokst på en enestående måte, noe som gir store muligheter for sosial og økonomisk utvikling.

De nye tallene følger IKT-progresjonen verden over, og viser størrelsen på gapet i internettilknytning siden år 2000, da verdens ledere etablerte FNs tusenårsmål (MDG). I dag er det mer enn 7 milliarder mobilabonnementer på verdensbasis, opp fra 738 millioner i 2000. På verdensbasis bruker 3,2 milliarder mennesker Internett, hvorav to milliarder i utviklingsland. Dette gir en internettandel på ca. 45 % basert på en befolkning på 7,4 milliarder.

Utbredelse av internett har vokst enormt i den tredje verden siden 2000 (Ill: ITU)
Utbredelse av internett har vokst enormt i den tredje verden siden 2000 (Ill: ITU)

«Disse nye tallene viser ikke bare hva den raske teknologiske utviklingen har utrettet til nå, men hjelper oss også med å identifisere de som blir liggende etter i den raskt utviklende digitale økonomien, samt områder der IKT-investeringer er mest nødvendig» sa ITU generalsekretær Houlin Zhao, på pressekonferansen i forbindelse med lanseringen av rapporten på 2015 WSIS Forum i Genève.
«IKT vil spille en enda mer betydelig rolle i post-2015 æra, og oppnå fremtidige bærekraftige utviklingsmål i en verden som beveger seg raskere og raskere mot et digitalt samfunn,» sier Mr Brahima Sanou, direktør for ITUs Telekommunikasjon utviklingsbyrå. «Vår oppgave er å koble alle til, og å skape et virkelig inkluderende informasjonssamfunn, noe som krever sammelignbar og høykvalitets  data/statistikk for å måle fremgang.»

Internettpenetrasjon syvdoblet siden 2000
Mellom 2000 og 2015, har internettpenetrasjonen nesten syvdoblet seg fra 6,5 til 43 prosent av verdens befolkning. Andelen husholdninger med tilgang til internett hjemme steg fra 18 prosent i 2005 til 46 prosent i 2015. ITU tall viser også at fire milliarder mennesker i den tredje verden forblir offline. Av de nesten en milliard mennesker som bor i de minst utviklede landene (MUL), bruker 851 millioner ikke internett.

3G mobil-bredbåndsdekning utvides raskt
Mobilt bredbånd er det mest dynamiske markedssegmentet, med en mobil-bredbåndsdekning globalt på 47 prosent i 2015, en økning på 12 ganger siden 2007! I løpet av 2015 vil 69 prosent av verdens befolkning være dekket av 3G mobilt bredbånd, opp fra 45 prosent i 2011. Det er også en rask utvidelse av 3G mobilt bredbånd i distriktene, og ITU anslår at 29 prosent av de 3,4 milliarder mennesker over hele verden som bor i distriktene vil bli dekket av 3G mobilt bredbånd innen utgangen av 2015. Blant de fire milliarder mennesker som lever i urbane områder, vil 89 prosent har tilgang til 3G mobilt bredbånd.

Utbredelse av 3G-dekning gir nå 2/3 av verdens befolkning mulighet til å koble seg til internett. (Ill. ITU)
Utbredelse av 3G-dekning gir nå 2/3 av verdens befolkning mulighet til å koble seg til internett. (Ill. ITU)

Fast-bredbånd vokser saktere
Fast bredbånd vokser i et langsommere tempo med sju prosent årlig økning i løpet av de siste tre årene. Mens prisene på faste bredbånds-tjenester falt kraftig mellom 2008 og 2011 i utviklingsland, har de stagnert siden da, og til og med økt noe i MUL.

Bredbånd nå rimelig i mange land
Tallene viser at bredbånd er nå rimelig i 111 land, med prisen for et grunnleggende (fast eller mobil) bredbåndsabonnement som tilsvarer mindre enn fem prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI) per innbygger, og dermed møter målet satt av FNs bredbånds-kommisjon for digital utvikling. Den globale gjennomsnittlige kostnaden for et grunnleggende fast bredbåndsabonnement, målt i PPP $ (eller kjøpekraft $), er 1,7 ganger høyere enn den gjennomsnittlige kostnaden for et sammenlignbart mobil-bredbåndsabonnement.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*