Generalsekretær Jens Stoltenberg og utenriksminister Anthony Blinken fotografert av NATO.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte Washington D.C.onsdag for å diskutere implikasjonene av Russlands krig i Ukraina og forberedelsene til NATO-toppmøtet i Madrid med høytstående amerikanske tjenestemenn. I møte med utenriksminister Anthony Blinken onsdag (1. juni 2022), takket generalsekretæren USA for deres uunnværlige rolle i NATOs svar på Russlands invasjon av Ukraina. Han uttalte at NATO og alliertes sterke støtte til Ukraina «bidrar til å sikre at president Putins aggresjon ikke blir belønnet og at Ukraina seier».

Generalsekretæren takket også USA for å øke sin militære tilstedeværelse over hele Europa, og understreket at sterk NATO-avskrekking bidrar til å fjerne ethvert rom for feilberegninger i Moskva om NATOs beredskap til å forsvare og beskytte alle allierte. Han understreket at europeiske allierte og Canada også trapper opp med flere tropper, høyere beredskap og økte forsvarsutgifter.

«President Putin ønsket mindre NATO; han får mer NATO – flere tropper og flere NATO-medlemmer,” sa Stoltenberg. Han bemerket at avgjørelsene fra Finland og Sverige om å søke om NATO-medlemskap er historiske. Han understreket at sikkerhetsbekymringene til alle allierte må tas opp, og sa «Jeg er sikker på at vi vil finne en samlet vei fremover.» For dette formål sa han at han var i nær kontakt med president Erdogan i Tyrkia, og lederne av Finland og Sverige, og kunngjorde at han ville innkalle høytstående embetsmenn fra alle tre landene til Brussel i løpet av de kommende dagene.

Generalsekretæren og sekretær Blinken diskuterte også NATO-toppmøtet i Madrid, der allierte ledere vil bli enige om NATOs neste strategiske konsept, styrke alliansens avskrekking og forsvar, og forberede seg på en tid med økt konkurranse med autoritære makter som Russland og Kina. Generalsekretæren bemerket at ledere også vil vurdere fremskritt når det gjelder byrdefordeling. «Vi må fortsette å investere i vårt forsvar, og å investere i NATO, fordi bare Nord-Amerika og Europa, som jobber sammen i et sterkt NATO, kan holde vår én milliard mennesker trygge i en farligere verden,» sa han.

Senere onsdag skal generalsekretæren møte forsvarssekretær Lloyd Austin og nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

  1. mai signerte utenriksminister Ann Linde Sveriges søknad om NATO-medlemskap og dagen etter, 18.mai, ble søknaden overlevert til NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.- Det er en historisk dag. Det føles stort, det føles alvorlig. Et NATO-medlemskap er riktig for Sveriges sikkerhet og sikkerheten og stabiliteten i vår del av Europa, sa utenriksminister Ann Linde ved signeringen.

Den svenske søknaden ble levert til generalsekretær Stoltenberg av Sveriges NATO-ambassadør Axel Wernhoff i Brussel. Finland sendte også inn sin søknad. Etter det Nordens Nyheter erfarer ønsker NATO at generalsekretær Jens Stoltenberg fortsetter i stillingen i NATO utover dwet ene året han er gitt forlengelse i jobben. Pressekonferansen ved NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs utenriksminister Antony J. Blinken ble avholdt 1. juni 2022 i Washington.

Søknadene ble altså overlevert 18. mai av Sveriges Nato-ambassadør Axel Wernhoff og hans finske kollega Klaus Korhonen under en enkel seremoni ved alliansens hovedkvarter i Brussel.

– Dere er våre nærmeste partnere, og deres medlemskap i Nato vil styrke vår felles sikkerhet, sa Stoltenberg.

Senere på formiddagen var det planlagt et møte for ambassadørene fra samtlige Nato-land. Her var det i utgangspunktet ventet at medlemskapsprosessen formelt skulle igangsettes.

Det ville imidlertid ikke Tyrkia gå med på ,skrev Financial Times. Første uke i juni gjenopptas forhandlinge mellom partene i Bryssel, skriver Nordens Nyheter.

Kilder: NATO, Nordens Nyheters arkiv, White House i Washington, regeringen.se.

Utenriksminister Ann Linde undertegner avtalen med NATO 17. mai 2022( Foto: Fredrik Drake/ regeringen.se)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*