Norsk  eksport  av andre produkter  enn olje  øker som følge av svakere krone( Foto: Kongsberg)
Norsk eksport av andre produkter enn olje øker som følge av svakere krone( Foto: Kongsberg)

Norsk fastlands-BNP steg 0,2 prosent i andre kvartal sammenlignet med forrige kvartal. Samlet BNP falt samtidig med 0,1 prosent som følge av tilbakagang i oljesektoren, skriver Statistisk Sentralbyrå. Dermed har regjeringen Erna Solberg lykkes med å snu Norge etter nedgangen i oljeprisen. Analytikere hadde ifølge Bloomberg News undersøkelse prognose, forventet at BNP for Fastlands-Norge ville stige med 0,2 prosent sammenlignet med foregående kvartal, og total BNP ville falle med 0,1 prosent , skriver Nyhetsbyrån direkt.

Utlandet  bekrefter

Penser Bank i Sverige venter en vekst i internasjonal økonomi på 3,5 prosent. Banken tror Sverige får en vekst på 2,8 prosent av BNP. Banken skriver i en fersk konjunkturanalye at den økonomiske veksten globalt blir omtrent som den har vært de siste tre årene. Dermed kan man forvente aat det norske oljefondet med en verdi på over sju tusen milliarder kroner øker i verdi i 2016 og fåt en bedre avkastning, skriver Nordens Nyheter.

Rammes av nedgangen

Norge statsoljefond hadde en negativ utvikling i andre kvartal i år. Den såkalte ielden falt med 0,9 prosent. Dette representerer et tap på 73 milliarder norske kroner. I slutten av juni, oljefondet, formelt kalt Statens pensjonsfond utland, en samlet verdi av 6897 milliard kroner, men erdien er nå på 7100 tusen milliarder norske kroner. Avkastningen på renteinvesteringene var minus 2,2 prosent og aksjeinvesteringene minus 0,2 prosent. Det inkluderte amerikanske aksjer, noe som reduserte inntekter. Den norske kronen har styrket seg mot andre valutaer, noe som bidro til å redusere verdien av fondet med 53 milliarder kroner. Samtidig førte den norske regjeringen 12 nye milliarder til fondet i løpet av kvartalet.

Kina alt mektigere

Penser Bank skriver videre i rapporten at verdien av Kinas handel nå står for nesten femti prosent av verdenshandelen og at veksten i år trolig kan bli sju prosent etter å ha ligget på ti prosent de seneste årene. Dermed kan det se ut som om den borgerlige norske regjeringen er i ferd med å snu den økonomiske nedgangen i Norge til vekst. En av årsaken er svakere krone som styrker norsk eksportindustri, skriver Nordens Nyheter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*