Styreleder Øystein Løseth i Statoil var tidligere konsernsjef i svenske Vattenfal( Foto: Tord Paulsen, Statoil)
Styreleder Øystein Løseth i Statoil var tidligere konsernsjef i svenske Vattenfall, som nå selger  sin brunkullvirksomhet med tjue milliarder i tap( (Foto: Tord Paulsen, Statoil)

Bedriftsforsamlingen i Statoil ASA valgte 9. juni ifjor Øystein Løseth som ny styreleder i Statoil. Han var tidligere konsernsjef i svenske Vattenfall ,som nå selger sin brunkullvirksomhet til et tsjekkisk selskap. Salget av Vattenfalls brunkullvirksomhet gi trolig et tap på 22 millliarder svenske kroner på årsbasis for selskapet.Svenske Vattenfall varslet allerede ifjor at de ønsket å selge hele sin brunkull-virksomhet i Tyskland. Ifølge Dagens Industri antok da at virksomheten å være verd mellom 10 og 20 milliarder svenske kroner. Nå skriver NrK at salget vil føre til et tap for statlige Vattenfall på 22 milliarder kroner.

Kullkraft står for førti prosent av global produksjon av elektrisitet, og er tidenes klimaversting. Likevel har nordiske statsbedrifter satset og satser på virksomheter som bygger ut brunkull-produksjonen. Dette må vel være tankekors for regjeringer og land som hevder å være i teten på klima i verden?

Har tapt milliarder

Statkraft har tapt milliarder på tyske gasskraftverk. Statlige svenske Vattenfall satser på klimaverstingen brunkull i det østlige Tyskland. Ingen andre energiformer slipper ut like mye CO2 per enhet produsert energi. Brunkullsatsing fører til like store CO2-utslipp som man har hatt i hele Sverige. Hele 40 prosent av verdens energi produseres fortsatt av kull. Jørgen Kildahl, tidl. Statkraft, sitter i Supervisory Board of Management i tyske E.ON, der Statkraft og oljefondet sammen store eiere. Styreleder Øystein Løseth i Statoil ( eks Vattenfall) har produsert kullbasert energi øst i Tyskland lenge.  Ifjor anbefalte likevel Finansdepartementet i Oslo at Oljefondet beholdersine  kullaksjer, skrev Nordens Nyheter.

Miljøversting

I tillegg var den norske stat involvert i Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS, faktisk et heleid statsselskap – som inntil nylig et kullgruveselskap med hovedkontor i Longyearbyen på Svalbard. Selv om de nå vurderer å si opp hundre ansatte som følge av lave kullpriser, og at selskapet også har en geopolitisk misjon, er fortsatt Store Norske en betydelig eksportør av miljøproblematisk kull, og eksporten beregnet i CO2 utslipp tilsvarer ca. 10 % av hele Norges utslipp.

Europas største kraftverk bassert på brunkull ligger i Belchatow i Polen.Nå selger svenske Vattenfall sin brunkullvirksomhet med et gigantisk tap( Foto: Ap)
Europas største kraftverk bassert på brunkull ligger i Belchatow i Polen.Nå selger svenske Vattenfall sin brunkullvirksomhet med et gigantisk tap( Foto: Ap)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*