Konsernsjef Simon Thomson i Cairns Energy har med seg lackRock og oljefondet( Foto: Cairns)i
Konsernsjef Simon Thomson i Cairns Energy har med seg  BlackRock og oljefondet i Barentshavet. (Foto:Cairns)

Det amerikanske investeringsselskapet BlackRock (oljefondets partner) er nest største aksjonær i det britiske oljeselskapet Cairns som får strategiske tildelinger i kommende konsesjonsrunde. Black Rock har 8,92 prosent og oljefondet 2,85 prosent, som gir en eierinnflytelse  på over ti prosent. Men Norges Banks Investment Management har bare investert 338 millioner kroner i det britiske oljeselskapet som altså eier Capricorn Norway i Stavanger. MFS International UK Ltd, største eier i Cairns(11,1 %), har Zürich Insurance Group i ryggen med Norges Banks Investment Management som største aksjonær.

Mot normalisering

For første gang på over tjue år åpnes det for oljeleting i helt nye leteområder. Dette gjelder tre nye utvinningstillatelser i et nyåpnet ledeområde i Barentshavet, skriver olje og energidepartementet og NTB. Tre av ti nye utvinningstillatelser ligger utenfor Øst-Finnmark. I den 23. konsesjonsrunden tilbyr Olje- og energidepartementet 13 selskaper andeler i til sammen 40 blokker fordelt på ti nye felt. Den borgerlige norske regjeringen gir lisenser til selskaper der den norske indirekte har strategiske eierandeler

– I dag starter et nytt kapittel i norsk petroleumsvirksomhet. For første gang på over 20 år skal vi utforske helt nye leteområder. Dette vil være med på å legge grunnlaget for lønnsomme arbeidsplasser og bidra til vekst og verdiskaping i Norge. Nå er det Nord-Norges tur til å skrive de neste kapitlene i det norske petroleumseventyret, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp)  ifølge NTB.

Fem får operatørskap

Fem av de 13 selskapene som får tilbud om andeler, får også operatørskap. Dette er Statoil, Capricorn Norge AS, Centrica Resources (Norge) AS, Det norske oljeselskap ASA og Lundin Norway AS. Den norske staten er samlet nest største eier i Lundin gjennom bl.a. oljefondet. Capricorn Norge AS har blitt prekvalifisert som operatør på norsk kontinentalsokkel. Capricorn Norge as er en del av Capricorn Oil Limited som er et heleid datterselskap av Cairn Energy med hovedkontor i Edinburgh. Selskapet har hovedsatsingsområde i Storbritannia, Norge og Senegal, men har også interesser i en rekke andre land. Capricorn etablerte seg på norsk sokkel i 2012.
I januar ifjor utlyste Olje- og energidepartementet 57 blokker i den 23. ordinære konsesjonsrunden på norsk sokkel. 54 av blokkene ligger i Barentshavet og tre i Norskehavet. Flere av disse blokkene ligger i Barentshavet sørøst inn mot russisk sokkel i det som tidligere var omstridt område mellom Norge og Russland. Andre blokker ligger langt nord og på høyde med Bjørnøya. Det er første gang på 22 år at det tildeles lisenser i en helt ny oljeprovins. Vi skal fortsatt huske på at høye letekostnader krever en oljepris på over 60 dollarsper fat, skriver Nordens Nyheter.

Omstridt område

Utlysningen var omstridt både fordi de nordligste blokkene ligger så langt nord at de grenset inn mot den tidligere definisjonen av iskanten, men også fordi mange mener oljen i arktiske områder bør bli liggende under bakken. Normalt går det opp mot ti år fra tildeling av lisenser til nye felt blir bygd ut. Onsdag ble 13 selskaper tildelt lisensene. Regjeringen skriver på sine nettsider at etter regjeringens syn bør privat eierskap være hovedregelen i norsk næringsliv. Direkte statlig eierskap bør begrunnes særskilt. Det er flere gode grunner til at staten bør være eier i ulike selskaper.

Har jobbet i Shell

Capricorn Norge as er en del av den britiske Cairn-gruppen. Alexander F. Berger er uavhengig non-direktør i Cairn Energy Plc og tidligere administrerende direktør ved Oranje-Nassau Energie BV. Han sitter i styret på Discover Exploration Ltd og Cairn Energy Plc. Han var tidligere ansatt som daglig leder av Dyas BV, Non-Executive Director av Capricorn Oil & Gas Ltd., Non-Executive Director ved Delta Hydrocarbons BV, og i Royal Dutch Shell Plc. Han har også sittet i styret på La Cortez Energy, Inc., Ithaca Energy, Inc., og SHV Energy Holdings UK Ltd. Han er utdannet sivilingeniør fra Delft University of Technology og en MBA fra Rotterdam School of Management.

Konsernsjef Laurence D. Fink samarbeider med oljefondet i kulissene( Foto: Blomberg)
Konsernsjef Laurence D. Fink samarbeider med oljefondet i kulissene( Foto: Blomberg)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*