Tidligere kansler Gerhard Schrøder jobber for Vladimir Putins oljeselskap Gazprom(Foto:Gazprom OAS)
Tidligere kansler Gerhard Schrøder jobber for Vladimir Putins oljeselskap Gazprom(Foto:Gazprom OAS)

President Alexander Nekipelov i oljegiganten Rosneft er blant de mål USA og EU vil ramme med sanksjoner. Wall Street Journal skriver at EU har femten eller flere personer til sin liste. Gazprom kan være et navn på USA`s liste , selvom dette rammer Tyskland. En rekke sanksjoner mot Russland ble iverksatt mandag etter påstått russisk inngripen i Ukraina. Den amerikanske listen var lenger enn den europeiske,skriver Wall Street Journal, men her hjemme samarbeider Statoil med Rosneft om nye blokker på norsk og russisk sokkel,skriver Nordic News.

Lang forbudsliste

Det siste amerikanske tiltaket er rettet mot sju russiske tjenestemenn og 17 selskaper i USA knyttet til president Vladimir Putins indre sirkel . Obama-administrasjonen vil også begrense lisenser for eksport fra USA til Russland som involverer høyteknologiske produkter som kan bidra til Russlands militære evner. EU har avtalt å treffe 15 flere russere og ukrainere, før den enelige listen er klar. Den nye listen over enkeltpersoner , som EU holder ansvarlig for å hjelpe til med å krenke Ukrainas territoriale integritet , vil bli offentliggjort tirsdag , og trer i kraft umiddelbart. Washington har svartelistet 45 enkeltpersoner og 19 bedrifter.Den nye amerikanske listen har med russiske tjenestemenn og selskaper får reiseforbud og aktiva som fryses. Men det betyr ikke signifikant øke innsats mot nye typer bedrifter eller noen store finansinstitusjoner, slik noen hadde forventet.

Rammes indirekte

De fem russiske selskapene som er notert på New-york-børsen falt ikke nevneverdig etter at vedtaket om sanksjoner ble vedtatt. Det norske oljefondet rammes indirekte av sansksjonene fordi NBIM satser store beløp i Rosneft og Gazprom. Telenor har eierinteresser i teleselskapet VipelCom. Vimpel-Communications ( NYSE : VIP ) , en annen mobiloperatør. har falt med 4 % i år. Likevel steg aksjen med over 1 % til $ 14,55. Mechel ( NYSE : MTL), er et gruve-og metallproduserende selskap, som åpnet veldig sterkt, opp 1,5 % til $ 28,68. Siden årets begynnelsen har selskapets aksjer falt nesten 10 % i verdi. Mobile Telesystems ( NYSE : MBT ) handler fortsatt rundt samme verdi som det gjorde i begynnelsen av januar i år, og aksjen ble notert i $ 20,78 ,eller pluss 0,8 % som gårsdagens sluttverdi. Den siste russiske selskapet på NYSE er Wimm – Bill – Dann Foods ( NYSE : WBD ) , og det er den eneste russiske selskapet som har økt verdien med 3 % fra januar, med kurs $ 34 , 0,65 % høyere enn dagen før.Wall Street skriver at alle de russiske NYSE-selskaper åpnet mandagens dagens handel i Amerika positivt og legger til:La oss vente og se hvor lenge de kan holde farten oppe.

Norge forhandler

Tidligere kansler Gerhard Schrøder i Tyskland arbeider for Gazprom og har dermed et godt forold til president Vladimir Putin. dette er en av årsakene til at Russland neppe stenger gasskranene til Tyskland så lenge kansler Angela Merkel betaler. Men etter det Nordic News erfarer pågår det samtaler der statsminister Erna Solberg og utenriksminister Walter Steinmeier fra SPD deltar.Den norske stat har solgt seg ned i russiske oljeaksjer men oljefondet har innsyn i de store russiske oljeselskapene etter aksjeloven. Oljefondet har aksjer for 3,3 milliarder i Gazprom, og satser 272 millioner kroner i oljeselskapet Rosneft som samarbeider med statoil men eier bare 0,06 proent som er nok til å gi innsyn. I russiske Gaz Auto Plant har fondet investert 72 millioner og eier 2,77 prosent.I russike VTB Bank satser oljefondet 5,5 milliarder og eier 4,6 prosent i en bank der den russiske staten eier 60,8 prosent, skriver Nordens Nyheter.

Rosneft og Statoil

Delstatlige Statoil samarbeider med den delvis statseide giganten Rosneft om olje og gassleting på begge sider av den norsk-russiske grensen. Dermed er det «Business as Usual» mellom Norge og Russland tross militære restriksjoner i samarbeidet med Russland frem til slutten av mai. Den norske staten eier fem prosent av aksjene i Rosneft og har dermed innsyn i selskapets virksomhet.
Deler ut blokker

Olje- og energidepartementet i Norge foreslår oljeleting lenge nord og øst på norsk sokkel enn tidligere.Dermed er det » Business as Usual» mellom Norge og Russland tross krisen på Krim.Ifjor fikk Statoil og Rosneft andeler sammen på norsk sokkel i 22. konsesjonsrunde. Nå står 23. konsesjonsrunde for tur.Statoils informasjoner bekrefter at de to selskapene vil vurdere samarbeid i 23 . konsesjonsrunde ifølge Aftenposten.

Business as Usual

Totalt lyses det ut 61 blokker, der 34 av dem ligger i Barentshavet i sørøst, 20 i Barentshavet i sør og syv er i Norskehavet.Flere av de foreslåtte leteblokkene befinner seg i det tidligere omstridte området mellom norsk og russisk sokkel. Tidligere statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre løste denne grensetvisten sammen med russserne for noen år siden.Forslaget ble nylig sendt ut på høring. Dermed blir Barentshavet og Norskehavet Nord trolig større enn Nordsjøen før 2040

Styreleder Alexander Nekipelov i Rosneft, som samarbeider med Statoil i Russland og Norge( Foto; Rosneft)
Styreleder Alexander Nekipelov i Rosneft, som samarbeider med Statoil i Russland og Norge( Foto; Rosneft)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*