Konsernsjef Rex Tillerson i Exxon mobile er oljefondets nest største oljeinvestering( Foto: Exxon Mobile)
Konsernsjef Rex Tillerson i Exxon Mobile er oljefondets nest største oljeinvestering( Foto: Exxon Mobile)

De femten største oljeaksjene i oljefondets portefølje har falt med mer enn tretti prosent det siste året frem til nå viser Nordens Nyheters analyse basert  på tall fra Euroinvestor. NBIM`s største aksjepost i oljesektoren er britiske Shell med en investering på 32,5 milliarder( -35,8 %). Amerikanske ExxonMobile er nest største investering for fondet me 21,3 milliarder(-26,8%), mens fondet har satset 17,9 milliarder i franske Total(-30,8%9 og 17,3 milliarder i britiske BG Group(-20%), der fondet eier hele 5 prosent av aksjene i selskapet.

Blodig børsår

Tyske BASF (eier Wintersall) har kommet best ut av oljekrisen mens Petrobras har falt mest på oljebørsene, viser Nordens Nyheters analyse. Det norske oljefondet har investert 160 milliarder kroner i de femten største oljegigantene i verden. Verdifalletfor de femten største oljeaksjene det siste åreet frem til september i år, ligger på 42 milliarder kroner. Tyske BASF( eier Wintershall)steg 13,7 prosent, som det eneste selskapet på plussiden. Men BASF har flere industrielle ben å stå på enn olje og  gass. Tyske RWE hadde den største    nedgangen etter Petrobras, med 56,1 prosent. Gasprom falt med 40,3 prosent, mens Rosneft falt 36,4 prosent  på ett år. Svenske Lundin Petroleum har klart krisen bra og falt bare med 15,1 prosent, men oljefondet har bare satset 442 millioner kroner i Lundin  ifølge beholdningsstatistikk fra Norges Bank. Petrochina  viste en nedgang på 46,2 prosent på børsen ifølge Euroinvestor.

Det største verditapet

Det norske oljefondet satser hele 17, 3 milliarder i britiske BG Group, som har store investeringer på norsk sokkel. Tidligere konsernsjef  Helge Lund var inntil nylig CEO i det britiske oljeselskapet. Verdinedgangen for oljefondets aksjer i kroner var størst i RoyalDutch Shell, der verdien er 11.6 milliarder lavere enn for ett år siden. Verdien av BP-aksjene har falt 5,6 milliarder, Exxon-aksjene 5,7 milliarder , mens aksjene i BG Group har falt 3,5 milliarder i verdi. Verdien av NBIM`s aksjer i franske total har faltme 5,5 milliarder på ett år. Petrobras-aksjene har falt med 1,6 milliarder, mens franske GDF Suez er et av de selskapene som har klart seg bra(-7,3 %)

Verdens største selskaper

Verdens største private oljeselskap er amerikanske Exxon Mobil blitt plassert, med en daglig produksjon på vel 5 millioner fat om dagen. Selskapet har en omsetning på litt over 400 milliarder dollars, og ansetter 80.000 personer. Nest størst er det russiske statselskapet Rosneft( med privat kapital), som produserer 4,5 millioner fat oljeekvivalenter om dagen, og omsetter for 100 milliarder dollar og vel 100.000 ansatte Rosneft og Gazprom har lenge planlagt en fusjon uten resultat, ifølge OGIQ. På de neste plassene finner vi Royal Dutch Shell (4 millioner fat per dagen),PetroChina (3,9 millioner fat),Pemex (3,6 millioner fat) Chevron (3,5 millioner fat),Kuwait Petroleum Corp(3,4 millioner fat) og BP (3,1 millioner fat om dagen).

Største kutt i Amerika

ConocoPhillips planlegger å kutte 10 prosent av arbeidsstyrken, tilsvarende 1.810 ansatte ifølge Associated Press. De fleste av kuttene vil være i Nord-Amerika, hvorav 500 i Houston. Selskapet begrunner bemanningskuttene med at energisektoren er i en «dramatisk nedtur». ConocoPhillips har allerede kuttet 1.000 stillinger i år, og hadde 18.100 ansatte frem til juni i år. Kommunikasjonsdirektør Stig S. Kvendseth i ConocoPhillips Norge bekrefter kuttene overfor Dagens Næringsliv. Den norske delen av virksomheten har omtrent 2.000 ansatte.Han vet ennå ikke om og eventuelt hvordan kuttene vil påvirke de norske ansatte:

Oljeprisen stiger

– Det er for tidlig å si noe om hvilke konsenvenser dette vil få. Allerede i 2014 satte vi igang en aktivitetsbasert kostnadsreduksjonsprosess etter at en periode med høy aktivitet var over. Vi har gjort en prosess der vi allerede har gjennomført betydelige kostnadsreduksjoner, sier Kvendseth til avisen. Han peker på at det over en tid har vært kjent, blant annet gjennom børsmeldinger, at selskapet internasjonalt skal redusere sine driftskostnader i størrelsesorden én milliard dollar, og at det som en konsekvens av det vil kunne komme en reduksjon i bemanningen.

– Nå planlegges en reduksjon på ti prosent av den globale arbeidsstyrken, der størsteparten av kuttene kommer i Nord-Amerika. Men vi vil i de neste ukene og månedene vite mer om konsekvensene for den norske delen av virksomheten, sier han til Dagens Næringsliv. Nordens Nyheters analysse viser altså at de femten største oljeaksjene i oljefondets portefølje har falt i gjennomsnitt med tretti prosent det siste året basert på tall fra Euroinvestor.

Konsernsjef Aldemir Bendine i Petrobras har falt som en sten på børsen det siste året( Foto: Petrobras)
Konsernsjef Aldemir Bendine i Petrobras har falt som en sten på børsen det siste året( Foto: Petrobras)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*