Oljeprisen i Nordsjøen kryper sakte oppover. (Foto: Harald Pettersen)
Oljeprisen kryper sakte oppover.Bildet  viser en rigg  på Statfjord-feltet (Foto: Harald Pettersen)

Det er ventet en betydelig oppgang for norske olje- og gassinvesteringer i 2018 og 2019, viseren prognose fra Norsk olje og gass.Men det ventes en sterk nedgang i oljeinvesteringene på norsk sokkel i år, neste år og i 2017, skriver Nordic News. I rapporten heter det er at det fortsatt vil være et  stort behov for olje og gass i uoverskuelig fremtid. Dermed er konklusjonen fra bransjeorganisasjonen optimistisk. Han minnet om at investeringene i oljesektoren ble  firedoblet i de fjorten førsteårene på to tusen-tallet. Det norske oljefondet(NBIM)har aksjer for over femti milliarder kroner i oljeselskaper over hele verden, hvorav mange med store engasjement på norsk sokkel. Med en prognose om høyere oljepris kan staten vente seg seg en oppgang i aksjeverdiene de nærmeste årene

Hundre milliarder kroner

– Det forventes betydelig nedgang i investeringene i 2015, 2016 og 2017, sa administrerende direktør i organisasjonen, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, da han presenterte konjunkturrapporten for 2015 i Oslo onsdag. Han anslår at det snur i 2017 og forventer en betydelig oppgang i investeringene i 2018 og 2019. I tillegg til svakere investeringer på sokkelen er oljeprisen mer enn halvert det siste halvannet året.  Han viser til at det trolig er svært store gjenværende ressurser på norsk sokkel. Dette er energi verden vil ha bruk for i tiårene fremover, til tross for økt tilgang på fornybar energi og behovet for å løse klimautfordringen, mener han.   Schjøtt-Pedersen sa at dagens nedgang i investeringene i Norge er meget krevende. Han sa samtidig er det viktig å minne om at denne nedgangen kommer etter en periode med svært sterk vekst. Investeringene ble firedoblet i årene 2000-2014. Investeringene på det gigantiske Johan Sverdrup-feltet alene betyrinvesteringer på anslagsvis 117 milliarder kroner.

Mange ulike  årsaker

Schjøtt-Pedersen pekte også på at Norsk olje og gass venter en sterkere nedgang enn det Statistisk sentralbyrå (SSB) tidligere har lagt til grunn. Han sa at fallet i oljeprisen bare er en del av bildet, og at det ikke bare var dette som utløste investeringsnedgangen i Norge.En viktig årsak til nedgangen i investeringene har vært at selskapene haar gått gjennom prosjektene på nytt. Samtidig betyr reduksjonen i kostnader at investeringsnivået fremover påvirkes nedover, fordi hvert enkelt felt trenger lavere investeringer for å bli lønnsomme. Norsk olje og gass er en arbeidsgiverorganisasjon for oljeselskaper og leverandørbedrifter. Et slags oljeindustriens NHO,  skriver Nordens Nyheter.

tordlienflickr.com500

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*