CEO and president Laurence D. Fink leder BlacRock, som er oljefondets mektigste internasjonale parter(Foto: BlackRock)
CEO and president Laurence D. Fink leder BlacRock, som er oljefondets mektigste internasjonale parter(Foto: BlackRock)

BlackRock er verdens største kapitalforvalter og oljefondets nest største investering. For en global investor som Oljefondet er det umulig å manøvrere i den internasjonale finans­verdenen uten å støte på BlackRock. BlackRock har en verdens­ledende handelsplattform som Oljefondet er avhengig av og selskapetn styrer syv prosent av verdens kapital. Oljefondet byttet bank fra JP Morgan til Citigroup ifjor. BlackRock er storeier i begge bankene, og NBIM kjøpte et bygg av BlackRock i Paris ifjor.  Selskapet forvalter nesten 25 prosent prosent av all finanskapital i USA.

Tap på syv milliarder

Dagens Næringsliv skriver i en artikkel 20. oktober at Oljefondets aksjer i Blackrock, har et samlet risikojustert tap på om lag syv  milliarder kroner. Euroinvestorstall viser at NBIM`s aksjer i Black Rock på 31,4 milliarder kroner, har steget med 6,3 prosent på ett år  frem til idag. Det betyr at NBIM`s aksjer i BlackRock har steget med to milliarderkroner det siste året, selvom avkastningen har vært noe svakere. Black Rock og Oljefondet har blitt en viktig børsindikator for banker og investorer verden over. Det betyr at New York og Oslo er to av verdens viktigste finanssentra idag, skriver Nordic News.

Viktig amerikansk partner

De fleste ville tenke at det er dumt å gjøre seg mer avhengig av BlackRock enn strengt tatt nødvendig. Men slik tenker ikke Oljefondet.  Tvert imot har fondet på eget initiativ flettet seg selv stadig tettere inn i BlackRocks nettverk ved å kjøpe aksjer for over 30 milliarder.
Oljefondet er største eier i Blackrock, og Blackrock er fondets mest overvektede enkeltaksje. Nordens Nyheter harpåpekt dette i et tialls artikler det siste året. Nå tar Dagens Næringsliv opp deet sammeforholdet.DN hevder at etter fem år ligger det an til et samlet
risikojustert tap på om lag syv milliarder kroner for fondet i Black Rock. Dette utgjør omtrent én promille av fondets verdier. Det er  kanskje ikke mye, men det er vanskelig å forstå hensikten, skriver Dagens Næringsliv. Avisen skriver at resultatene i Black Rock er i beste
fall er middelmådige. Her har ikke avisen den nødvendige innsikt i hvor omfattende Black Rocks og Oljefondets eierskap eer i globale selskaper.

Deler med ansatte

Siden Oljefondet kjøpte seg inn i 2010, har ikke Blackrock opplevd uventede problemer. Dagens Næringsliv skriver at de ansatte trolig  stikker av med mesteparten av gevinsten hos kapitalforvaltere av denne type. Utgiftene til en forvalter er for det meste lønn. I 2014
utgjorde lønnskostnader nærmere 60 prosent av Blackrocks utgifter. Forvalteren betalte ut over 30 milliarder kroner i lønn og bonuser,  eller om lag 2,6 millioner kroner per ansatt. Investorene fikk rundt ti milliarder i utbytte. Konsernsjef og styreformann Larry Fink i Black
Rocvk er kjent som en demokrat med omsorg for sine medarbeidere.

Har strategisk verdi

Kanskje har Oljefondet tenkt at som storeier i Blackrock vil fondet få tilbake noe av milliardene de betaler inn for forvaltning, rådgiving og  for sin strategiske partner. Mye penger investeres i de ansatte før overskuddet fordeles til aksjonærene. I finansverdenen er det beinhard
konkurranse om inntjening og innflytelse. Blackrock holdre på talentene, fordi det er den mest interessante kapitalaforvalteren globalt.   Blackrocks aksjer er derfor undervurdert og trolig priset slik at forventet avkastning justert for risiko er omtrent lik indeksen.

Tett kontakt med NBIM

Den tette kontakten mellom Blackrock og Oljefondet gir større makt og innflytelse i hvert enkelt selskap, der investerings­beslutningen er  tatt med den nødvendige kjølige distansen markedet forventer. Oljefondet kan ikke gjøre seg mindre og ikke mer avhengig av Blackrock,.
Dette er fondets viktigste partner på aksjemarkedet. Dagens Næringsliv haar pussig nok ikke funnet ut dette før i oktober i 2015. Sammen   med Black Rock kan oljefondet få innflytelsepå omkring ti prosent av aksjene i sentrale selskaper. Dermed går investeringen over fra en
finansinvestering til en direkte investering. På sikt vil denne investeringen gi forndet superprofitt, fordi BlackRock er en strategisk  partnerfor oljefondet i en rekke av verdens største selskaper, skriver Nordens Nyheter. Nå venter man på bedre tider i Europa,mens USA og Asia vil gi stadig bedre avkastning og profitt.

Norges største investeringer

Oljefondets 10 største aksjebeholdninger per 31. desember 2013, med oppjusterte tall for BlackRock Inc.:

 

De fleste ville tenke at det er dumt å gjøre seg mer avhengig av BlackRock enn strengt tatt nødvendig. Men slik tenker ikke Oljefondet.  Tvert imot har fondet på eget initiativ flettet seg selv stadig tettere inn i BlackRocks nettverk ved å kjøpe aksjer for over 30 milliarder. Oljefondet er største eier i BlackRock, og Blackrock er fondets mest overvektede enkeltaksje, ifølge Dagens Nøæringsliv. Nordens Nyheter har påpekt det motsatte i et tialls artikler det siste året.  Nå tar Dagens Næringsliv opp det sammeforholdet.DN hevder at etter fem år ligger det an til et samletrisikojustert tap på om lag syv milliarder kroner for fondet i Black Rock.   Dette utgjør omtrent én promille av fondets verdier. Det er kanskje ikke mye, men det er vanskelig å forstå hensikten. Resultatene er i beste fall middelmådige, så hvorfor gjøre seg enda mer avhengigav en allerede ­ubehagelig stor aktør? Siden Oljefondet kjøpte seg inn i Black Rock i 2010, har ikke selskapet opplevd uventede problemer. Forklaringen er at de ansatte stikker av med mesteparten av gevinsten hos kapitalforvaltere av denne type. Utgiftene til en forvalter er for det meste lønn. I 2014 utgjorde lønnskostnader nærmere 60 prosent av BlackRocks utgifter. Forvalteren betalte ut over 30 milliarder kroner i lønn og bonuser, eller om lag 2,6 millioner kroner per ansatt. Investorene fikk rundt ti milliarder i utbytte. Konsernsjef og styreformann Larry Fink i Black Rock er kjent som en demokrat med omsorg for sine medarbeidere.  Kanskje har Oljefondet tenkt at som storeier i Blackrock vil fondet få tilbake noe av milliardene det betaler inn for forvaltning, rådgiving ogfor denne handelsplattformen. Problemet er bare at veldig mye av dette forsvinner til de ansatte før overskuddet fordeles til aksjonærene. I finansverdenen er det beinhard konkurranse om talent. Ingen jobber for Blackrock fordi de har et kall. For å holde på talentene, må lønningene til himmels. Derfor går uvanlig mye av overskuddet til avlønning, skriver Dagens Næringsliv.BlackRocks aksjer er derfor trolig priset slik at forventet avkastning justert for risiko er omtrent lik indeksen.

Tett kontakt med NBIM

Den tette kontakten mellom BlackRock og Oljefondet gir grunn til å spørre om investerings­beslutningen er tatt med den nødvendige kjølige distansen vi bør forvente. Oljefondet bør gjøre seg mindre og ikke mer avhengig av Blackrock, skriver Dagens Næringsliv.Det er selvsagt helt feil. Sammen med Black Rock kan oljefondet få innflytelsepå mer enn ti prosent av aksjene i sentrale selskaper. Dermed går investeringen over fra en finansinvestering til en direkte investering. Dagens Næringsliv skriver at investeringen ikke ser ut til å gi superprofitt. Avisen skriver at det ikke er noen grunn til at Oljefondet skal tviholde på den. Her tar man trolig feil, fordi BlackRock er en strategisk partner  for oljefondet i en rekke av verdens største selskaper, skriver Nordens Nyheter.

Ti største aksjeposter

Oljefondets 10 største aksjebeholdninger per 31. desember 2013, med oppjusterte tall for BlackRock Inc.( Kilde: Norges Banks beholdningsverdier for aksjer):

1. Nestlé – 39,268 milliarder kroner

2 Black Rock Inc and Black Rocks Kelso Capital Corporation 37,7 milliarder
(8. Blackrock – 22,717 milliarder kroner for to år siden)

3. Royal Dutch Shell – 28,957 milliarder kroner

4. Novartis – 26,078 milliarder kroner

5. HSBC Holdings – 24,968 milliarder kroner

6. Vodafone Group – 24,613 milliarder kroner

7. Roche Holding – 24,183 milliarder kroner

8. BG Group – 22,142 milliarder kroner

9. Apple – 21,075 milliarder kroner

10. BP – 20,150 milliarder kroner

BlackRocks hovedkvarter i New York( Foto: Ap)
BlackRocks hovedkvarter i New York(Foto: Ap)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*