Deet svenske jagerflyet Gripen kan lande på motorveien og gjemmes under nett i de svensk-finske skogene( Foto: SaabGroup)
Det svenske jagerflyet Gripen kan lande på motorveien og gjemmes under nett i de svensk-finske skogene(Foto:SaabGroup.com)

Forsvarsanalytiker John Berg har i flere artikler i Nordensnyheter.no, pekt på muligheten for å styrke det svenske forsvaret i en tettere allianse med Norge. Berg vil halvere kjøpet av 52 jagerfly av typen F-35 og kanskje kjøpe inntil tyve svenske jagerfly av typen Gripen. Han skriver at den utvidede Utenriks- og forsvarsomiteen på Stortinget burde besøke den svenske fabrikken for produksjon av jagerfly i Linkøping før det er for sent. Utenriksminister Sergey Lavrovs trusler mot Finlad og Sverige i Dagens Nyheter må bemøtes med tettere bilateralt nordisk samarbeid, der Norge og Danmark forblir i NATO, mens Sverige Danmark og Finland fortsetter som EU-medlemmer, skriver Nordens Nyheter i en politisk kommentar.

Lite kreativ debatt

Kommentator Frank Rossavik i Norges største avis Aftenposten, er heller ikke inne på tanken om at nettopp et bilateralt nordisk samarbeid ikke bør skremme Russland, Putin og utenriksminister Lavrov. Vi husker alle Volvo-avtalen, der tidligere statsminister Odvar Nordli ville kjøpe 40 prosent av Volvo i bytte mot olje på «Gullfaks»-feltet i Nordsjøen. Oljefondet er idag en av de tre største aksjonærene i Volvo, og det er besnærende å minne om at styreleder i Saab, Marcus Wallenberg jr., var svenskhoved forhandler i anbudskampen om århundredes norske jagerflykontrakt, der svenskene tapte. Nå er spørsmålet aktuelt igjen, fordi kjøpet av 52 amerikanske jagerfly er i ferd med å knekke det øvrige norske forsvarsbudsjettet. Vi etterlyser større kreativitet i den norske debatten, der forsvarsanalytiker John Berg tør stå frem med et alternativ syn, som ikke gjør ham til noen dårligere forsvarsvenn, kanskje tvert imot.

Hva med en Saab-avtale

Norge har idag et oljefond på 7000 milliarder kroner(litt under), og med noen få milliarder kan vi kjøpe oss inn i Saabgroup.com, og sikre oss en superrabatt på det svenske jagerflyet Gripen Next Generation. Et norsk eierskap i Saab, eid av Investor AB og Wallenberg, ville indirekte styrke det svenske forsvaret på sikt, et forsvar som har mistet mye av sin kraft fra «Fornstora Dar.

Jagerflyet Gripen har den store fordelen, ved siden av å berolige Sergey Lavrov, at flyet kan lande på langeveien og gjemmes under store nett i de norske, svenske og finske skogene. Femti jagerfly av typen F-35 under åpen himmel på Ørlandet( Midt i Norge) kan bli et altfor fristende mål for Lavrov & Co under fortsatt kald krig. Dermed er John Bergs tanke om en arbeidsdeling av det nordiske forsvaret interessant. Finnene har den største og

beste hæren( i antall), svenskene har de fleste jagerflyene( With a little help from their friends), og Norge satser til sjøs, på land og i luften herfra til Island og tilbake igjen sammen med amerikanerne. Nordic News etterlyser en bredere forsvarsdebatt etter Dagens Nyheters intervju med en forskremt  russiske utenriksminister Sergey Lavrov like før 1. mai, skriver Nordic News i en kommentar.

Forsvarsanalytiker John Berg har i flere artikler foreslått å halvere kjøpet av antall amerikanske jagerfly av typen F-35( Foto: Spartacus Forlag)
Forsvarsanalytiker John Berg har i flere artikler foreslått å halvere kjøp  av 52 amerikanske jagerfly av typen F-35,  der svenske Gripen er et alternativ.  (Foto: Spartacus Forlag)

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Sverige og Finland bør ikke la seg true av den russiske utenriksministeren. Men vi skal være glad for at Norge er medlem av NATO. Jeg tror ikke at Norge bør kjøpe svenske jagerfly fordi Sergey Lavrov eventuelt ser med blidere øyne på dette. Amerikanske jagerfly gir tyngde og styrke og kan skremme russerne fra uønskede eventyr på Svalbard. Direktør i NUPI Ulf Sverdrup skriver at et kraftfullt nordisk samarbeid først kan skje dersom Sverige og Finland søker medlemskap i NATO og Norge og Island søker medlemsskap i EU. Denne artikkelen i Dagens Næringsliv etter de nordiske statsministrenes besøk hos president Barrack Obama, vitner om mangel på politisk innsikt og forståelse av fakta. Det vil gå både vinter og vår før Norge er medlem av EU, og vi må innse at svensk og finsk medlemsskap i NATO ligger langt inn i fremtiden. Derfor må de nordiske landene starte med bilateralt forsvarssamarbeid nå, der vi bygger inn et industrielt samarbeid etter modell av en «Volvo-avtale».

    Mvh Erik Heming, Larvik

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*