Statsminister Erna Solberg tok imot generalsekretær Fogh-Rasmussen fra NATO(Foto:Regjering)
Statsminister Erna Solberg tok imot generalsekretær Fogh-Rasmussen fra NATO(Foto:Regjering)

 

 

Utfordringene er så mange at den avtroppende generalsekretæren ikke nøler med å omtale det kommende NATO-toppmøtet, der tidligere statsminister Jens Stoltenberg overtar, som et av de viktigste i alliansens historie, skriver NTB. Stoltenberg overtar jobben som generalsekretær i NATO første oktober i år, skriver Nordic News. Den økonomiske veksten i de store landene i Europa, Tyskland, Frankrike og Italia har som følge av konflikten med Russland stoppet helt opp.

– Det er en helt ny sikkerhetssituasjon i Europa,som er er dramatisk endret med Russlands invasjon i Ukraina. For første gang siden andre verdenskrig har en europeisk makt tatt territorium fra en annen stat. Det må vi tilpasse oss til, sa Fogh Rasmussen etter en snau time langt møte med statsminister Erna Solberg. Fogh Rasmussen ser frem til at tidligere statsminister Jens Stoltenberg overtar som generalsekretær i NATO 1. oktober i år.

NATO er motstander

Den tidligere danske statsministeren beklaget at Russland i hans øyne nå ser på NATO som en motstander, og ikke som en samarbeidspartner. Dette gjør det nødvendig å styrke NATOs tilstedeværelse i Øst-Europa.

– To beslutninger må tas når medlemslandene samles i Wales i september. Det første er å forsterke vårt kollektive forsvar i øst ytterligere. Det handler om en mer synlig NATO-tilstedeværelse, og å forbedre vår evne til å handle hurtig når det er nødvendig for å forsvare våre medlemmer – og det handler om å holde flere øvelser. For det andre må investeringene i våre forsvar styrkes. Jeg håper vi kan bli enige om en gradvis økning i forsvarsbudsjettene de neste årene, sier Fogh Rasmussen.

Avviser polske baser

Solberg sier til NTB at det også er i Norges interesser at NATO bygger seg opp i øst, men advarer mot etablering av faste styrker – slik blant annet Polen har bedt om.

– Det er viktig fordi solidariteten i NATO er viktig. De landene som ble medlem i alliansen på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000 tallet opplever at artikkel 5 (om det kollektive forsvarsprinsipp) også gjelder dem. Da må vi ha gode planer og holde øvelser. Men vi vil ikke ha permanente baser, det er en klar norsk holdning, sier hun.

Statsministeren er åpen på at ønsket om økte forsvarsbudsjetter blir utfordrende. Det innser også Fogh Rasmussen når han overlater det administrative NATO-roret til Stoltenberg.

– Dette blir vanskelig, for mange land sliter. Men det vi opplever i Ukraina, er en påminnelse om at vi ikke kan ta vår sikkerhet for gitt. Og selvfølgelig koster det, men ustabilitet koster mer, sier han.

Norsk Arendalsuke

Anders Fogh Rasmussen skrøt av Arendalsuka som samler topp-politikere og frivillige organisasjoner til debatt og meningsbrytning for tredje året på rad, viste til at danskene har sin Bornholmsuke og at svenskene har sin Almedalsvecka.

– Dette er gode skandinaviske tradisjoner der politikerne møter sine velgere på uformelle arenaer. Derfor er jeg glad for å være her, sa han.

– Jeg er veldig fornøyd med at min avløser er nordmannen Jens Stoltenberg, som jeg kjenner godt og har samarbeidet godt med i mange år. Med mitt kjennskap til Jens, vil han gjøre en svært god jobb som generalsekretær i NATO, sier Anders Fogh Rasmussen til Norsk Telegrambyrå.

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg overtar som generalsekretær i NATO første oktober( (Foto:Regjeringen)
Tidligere statsminister Jens Stoltenberg overtar som generalsekretær i NATO første oktober.
(Foto:Regjeringen)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*