Trond Westlie er finansdirektør(CFO) i Maersk-konsernet og nordmann( Foto: Maersk)

Det statlige franske oljeselskapet Total kjøper seg inn i Johan Sverdrup-feltet, der danske Mærsk til nå har eid 8,44 prosent. Total S.A. overtar Mærsks sterke posisjon i Nordsjøen, med baser i København og Esbjerg, og med Danmark som hovedbase for virksomhetene i Norge, Danmark og Nederland, skriver Mærsk i en pressemelding.  Amerikanske Black Rock og Oljefondet blir største aksjonærgruppe i Total S.A. Salget betyr omveltninger også på norsk sokkel, da Mærsk Oil er en betydelig aktør her til lands. De har eierskapi 19 lisenser, hvorav fem er i drift. Total-konsernsjef Patrick Pouyanne skriver i en pressemelding at dette er en«eksepsjonell mulighet» for Total SA. Mærsk blir gjennom transaksjonen største enkeltstående aksjonærgruppe i franske Total S.A.

– Kombinasjonen av Mærsks oljevirksomhet i Nordvest-Europa og vår eksisterende portefølje vil posisjonere Total som den nest største operatøren i Nordsjøen, skriver han i en kommentar.

Like store som Oljejefondet

Danske Mærsk motta 97,5 millioner aksjer i Total med en verdi på 4,95 milliarder dollar, tilsvarende en eierandel på 3,76 prosent av det franske oljeselskapet. Dermed blir danske Maersk største enkelteier i franske Totale S.A. Men Ifølge 4-traders.com har det norske oljefondet, amerikanske Vanguard Group og det amerikanske investeringesselskapet Black Rock Fund 5,10 prosent i Total S.A. som største gruppe. Salget må godkjennes av danske myndigheter og transaksjonen vil bli sluttført i første kvartal 2018. Mærsk venteren gevinst etter skatt på 2,8 milliarder dollar. Etter det Nordens Nyheter erfarer har Mærsk-konsernet villet avhende energivirksomheten, og det ble ifjor spekulert i om Maersk Oil skulle børsnoteres som et eget frittstående selskap. Mærsk Oil leverte et resultat på 191 millioner dollar i andre kvartal, som er en økning på nesten femti prosent sammenlignet med samme periode året i forveien, skriver Nordens Nyheter..

– Det er i tråd med vår strategi om å utnytte oss av dagens markedsforhold, fortsetter Total-sjefen.Total overtar også kortsiktig gjeld på 2,5 milliarder dollar, samt forpliktelser verdt 2,9 milliarder. Det danske industrikonsernet informerte om storsalget til det franske oljeselskapet mandag.

Ny konsernsjef i franske Totale S.A. er Patrick Payanne(Foto: Levi Bruno/Totale)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*