Italienske aviser advarer mot strengere regler fra den europeiske sentralbanken som følge av økende gjeld i Eurosonen. Dermed hr det opppstått konflikt mellom sentralbanksjef Mario Draghi og Italias finansminister Pier Carlo Padoan. Det internasjonale pengefondet og Den europeiske unionen går inn for ytterligere reduksjon av det høye nivået av misligholdte lån. Bankfolk i Italia og Eurosonen reagerer på svært strenge bestemmelsene for banker i Eurosonen lansert av ECB. Bankene føler at de beveger seg i oppoverbakke, skriver La Stampa og La Republica i Italia som frykter at en bedret økonomi skal kveles igjen .

Bred enighet i EU

Men mens det er bred enighet i Washington, Frankfurt og Brussel om at banksystemet i Italia (og eurosonen) har vokst seg sterkere og siden finanskrisen, er det fortsatt bekymring og frykt for for eventuelle fremtidige sjokk med de økonomiske utsikter man har på mellomlang sikt. Italia forbereder seg på valg neste år og Storbritannia står overfor risikoen for en beinhard Brexit. Dette kan føre til fremtidige finanskriser der også Oljefondet rammes, fordi forndet har store aksjeposter i sentrale banker som Unicredit, HSCB, Santander og store poster i de franske bankene. Nordens Nyheter har tidligere skrevet artikler om NBIM`s store eierposter i Credit Suisse og USB, utenfor Eurosonen.

Sterk finansminister

Pier Carlo Padoan, italiensk økonom, økonomi- og finansminister i Italia fra 24. februar 2014, er partipolitisk uavhengig. Han studerte økonomi ved universitetet La Sapienza i Roma, og ble senere professor i økonomi samme sted. Han har hatt sentrale posisjoner i flere internasjonale organisasjoner, blant dem Det internasjonale pengefondet (IMF) og Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).
Dermed spekules det om sentralbanksjefen Mario Draghi sparkes oppover neste år, og velges til EU-presidents, mens Erkki Liikanen fra Finland kan bli ny sjef for den europeiske sentralbanken ECB(ESB på norsk).

EU har for tiden liggende ute et forslag til strengere bankregler som ikke tas nådig opp av italienerne. Man kaller dette for «en pakt med djevelen» om man må inngå en avtale med ESB. Den offisielle høringsperioden for forslaget som ble lansert av ECB den 4. oktober, er 8. desember. Italia har allerede uttalt sine bekymringer om at bankene i Italia kan bli urettferdig straffet.

EU`s forslag tull

Konsernsjefene i de store italienske bankene kaller forslaget tullete og Presidenten i EU-parlamentet, Italias Antonio Tajani, har skrevet til ECB for å få klargjort hva dette innebærer. Sjefen i ECBs banktilsyn, Daniele Nouy, ​​forsikrer i et åpent brev at ECB «nøye vil vurdere» innspill fra alle interessenter før noen beslutning fattes. Han mente at ECBs forslag ser ut til å være rettet mot italienske banker, mens ECBs president Mario Draghi sier at gjeldsproblemet er der(NPL-problemet) og må løses. Det underliggende problemet for det internasjonale samfunnet er fortsatt Italias økonomiske og politiske utsikter. Underskuddet ligger på 2,4 prosent av Italias BNP, som etter Mario Draghis mening ikke er akseptabelt.

Bedre økonomi i Italia

Finansminister Padoan, er en internasjonalt respektert økonom, som trolig etterfølger til Jeroen Dijsselbloem i Eurogruppen neste år, sier at Italias økonomi har vokst mer enn forventet, samtidig som EUs budsjettregler overholdes. Han sa at regjeringen vil få en mye sterkere økonomi takket være reformene tatt av hans regjering på en entral sektorer som arbeidsmarkedet, skriver Nordens Nyheter fra Milano.

«Jeg er overbevist om at dette vil påvirke ikke bare valgetes utfall, men hvordan neste regjering vil fortsette i denne strategien. Ethvert avbrudd vil være et skritt tilbake, ssier finansminister Pier Carlo Paduan ifølge Nordic News.

Finske Erkki Liikanen kan bli ny sentralbanksjef i ESB

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*