Christine Lagarde vventer lavere vekst. Her er hun avbildet etter å ha blitt gjenvalgt i IMF( Foto: IMF
Christine Lagarde og IMF venter lavere vekst. Her er hun avbildet etter å ha blitt gjenvalgt i International Monetary Fund( Foto:IMF)

Prisoppgangen på olje kommer i forkant av det mye omtalte oljetoppmøtet i Doha i Qatar.Tirsdag kom det medlinger om at Russland og Saudi-Arabia er enige om å fryse oljeproduksjonen uavhengig av Iran, melder Bloomberg News som viser til russiske Interfax.Treg vekst  øker risikoen for store tilbakeslag i verdensøkonomien, advarer IMF(Det internasjonale pengefondet) i fersk rapport.IMF venter nå at den  samlede verdiskapningen i verden bare øker marginalt sammenlignet med ifjor. En oljepris over 45 dollars kan senke en gryende økonomisk vekst og senke prognosene ytterligere, skriver Nordens nyheter.

Opptur med sordin

«Den globale veksten fortsetter, men i et tregt tempo som gjør verdensøkonomien mer sårbar for risiko», oppsummerer fondet i forbindelsen med at prognoserapporten World Economic Outlook blir lagt frem tirsdag ettermiddag.Bildet er dramatisk endret fra hvordan pengefondet  så for seg utviklingen for bare seks måneder siden. Da anslo fondet en vekst i år på 3,6 prosent. Nå anslås veksten til 3,2 prosent, som er en reduksjon på ytterligere 0,2 prosentpoeng siden forrige prognoseoppdatering i januar.Til sammenligning var veksten i verden ifjor på 3,1 prosent – det svakeste året siden finanskrisen herjet tilbake i 2009.Neste år blir veksten 3,5 prosent ifølge de oppdaterte prognosene. Det  er en reduksjon på 0,1 prosentpoeng sammenlignet med forrige prognoserapport fra januar i år.

– Lavere vekst gir mindre rom for feil. Vedvarende treg vekst etterlater sår som i seg selv reduserer potensiell produksjon og dermed etterspørsel og investeringer, skriver IMFs analysedirektør Maurice Obstfeld i en pressemelding fra IMF.

Høyere oljepris en  trussel

Utsikten til en forlenget periode med svak vekst i verdensøkonomien gjør risikoen for nye tilbakeslag mer fremtredende, argumenterer IMF i rapporten. Der lister fondet opp fire risikofaktorer som det mener truer utviklingen i global økonomi: Nye runder med finansuro truer den globale økonomiske tilliten. Fondet frykter blant annet at nye runder med valutasvekkelser i fremvoksende økonomier kan gi ytterligere problemer for næringslivet og at skarp nedgang i kapitalinngangen kan føre til en rask reduksjon i innenlandsk etterspørsel i landene. Fondet skriver at nedgangen i oljeprisene de siste årene også representerer en oppside i form av potensielt økt etterspørsel i oljeimporterende nasjoner. Nå kan høyere oljepris endre denne situasjonen.

Mer aggressive tiltak

Dersom verdens viktigste vekstmotor bremser mer opp vil det smitte gjennom handel, råvarepriser og tilliten til den økonomiske utviklingen. Det kan lede til en generell svekkelse av veksten i verdensøkonomien, advarer pengefondet. Men IMF har ikke fått med sseg at kinesiske investeringer i utlandet medføreer langt sterkere vekst . Geopolitiske konflikter, politiske uoverenstemmelser, terror, flykningestrømmer eller globale epidemier truer land og regioner. Dersom problemene ikke løses kan det gi betydelig smitte til global økonomisk aktivitet, advarer IMF,som etterlyser mer aggressive tiltak fra myndighetene kan løfte etterspørselen og potensielt bidra til sterkere vekst på både kort og lang sikt. I rapporten foreslår fondet en kombinasjon av strukturelle reformer, finanspolitisk støtte og pengepolitiske tiltak, som kan virke gjensidig forsterkende på hverandre.Fondet tar også til orde for å lage planer og tiltak som kan iverksettes dersom nedsiderisikoen materialiseres.

– Dersom politikerne tydelig anerkjenner risikofaktorene de sammen er stilt overfor og handler sammen for å forberede seg på dem, vil de  positive effektene på global tillit kunne bli betydelige, skriver fondets analysedirektør Maurice Obstfeld i IMF.

BRICS  drar lasset

Ifølge Det internasjonale pengefondet IMF vil fremvoksende økonomier stå for det klart største vekstbidraget i  global sammenheng. Veksten i fremvoksende økonomier, som Kina, India, Russland og Brasil, anslås å bli 4,1 prosent i år og 4,6 prosent neste år. Den kanskje mest fremtredende nedjusteringen russisk økonomi, der  årets bnp anslås å falle med 1,8 prosent, en nedjustering på 0,8 prosentpoeng sammenlignet med prognosene fra januar.Anslaget for Brasil justeres ned med 0,3 prosentpoeng til en bnp-reduksjon i år på 3,8 prosent. Veksten i India anslås til 7,5 prosent både i år og neste år, noe som er identisk med anslagene fra januar-rapporten. For Kina oppjusteres vekstanslaget for både inneværende år og neste år med 0,2 prosentpoeng til henholdsvis 6,5 og 6,2 prosent. Anslaget for modne økonomier, som blant annet inkluderer USA, eurosonen, Storbritannia og Japan, kuttes med 0,2 prosentpoeng for inneværende år og med 0,1 prosentpoeng for neste år til henholdsvis 1,9 og 2,0 prosent, skrivver IMF.

 

Oljerigg på Statfjord C. Prisen på råolje nærmer seg femti dollars igjen( Foto: Harrald Pettersen Statoil)
Prisen på råolje nærmer seg femti dollars igjen.  På bildet ser vi en  oljerigg påStatfjordC-feltet  i Nordsjøen( Foto: Harald Pettersen Statoil)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*