Vestas Wind Sysstem, med oljefondet og BlackRock på eiersiden, bygger ut danske vindmøller, mens statkraft dropper et større vindkraftprosjekt( Foto: Vestas Wind Systems)
Vestas Wind Systems, med oljefondet og BlackRock på eiersiden, bygger ut danske vindmøller, mens Statkraft dropper et større norsk  vindkraftprosjekt (Foto: Vestas Wind Systems A/S)

Statkraft stanser planlegging av vindkraft i Midt-Norge. Det norske statsselskapet har besluttet å ikke investere i vindkraft Fosen- og  Snillfjord-prosjektene i Midt-Norge. Lavere kraft- og elsertifikatpriser i Norden medfører at prosjektene ikke er lønnsomme. Samtidig melder danske Vestas Wind Systems  A/S, med Oljefondet som storaksjonær, at man har inngått et samarbeide med Mitsubishi om utbbygging av mer vindkraft. Oljefondet, under finansminister Siv Jensen, er storaksjonærer i Vestas Wind, sammen med det amerikanske  investeringsselskapet BlackRock gjennom Marathon Asset Management. Næringsminister Monica Mæland i Næringsdepartementet eier samtlige aksjer i Statkraft.

Lave nordiske kraftpriser

Statkraft skriver at kraftprisene i det nordiske kraftmarkedet er relativt lave. Et voksende kraftoverskudd og fortsatt moderat etterspørsel etter elektrisitet har redusert de langsiktige prisforventningene. Oppdaterte analyser viser derfor at prosjektene i Midt-Norge ikke blir lønnsomme. En av årsakene er konkurransen fra det danske vindkraftselskapet Vestas der Oljefondet og BlackRock er de største eierne. Vestas Offshore Winds A/S, har inngått et joint venture-samarbeid med japanske Mitsubishi Heavy Industries Ltd, om utbygging av vindkraft.

Taper markedsandeler

– Statkraft beklager at prosjektene ikke lar seg realisere. Myndighetene har bidratt med å legge forholdene til rette for utbygging av vindkraft, blant annet ved å forbedre avskrivningsreglene. Dessverre gjør markedsutviklingen at det likevel ikke er kommersielt forsvarlig å investere i disse prosjektene, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen. Statkraft vil fremdeles investere betydelig i norsk vannkraft samt i videre utbygging av fjernvarme. På lang sikt forventes det at vindkraft også blir konkurransedyktig i Norden.  Vindkraftprosjektene i Midt-Norge var planlagt med en samlet installert effekt på 1000 MW og en  produksjon på omlag 3,25 TWh årlig. Utbyggingskostnadene var beregnet til ca. 11 milliarder kroner. Prosjektene eies av Statkraft, AgderEnergi, TrønderEnergi og Nord- Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE).

Satser ti milliarder

Næringsminister Monica Mæland har sikret Statkraft 10 milliarder kroner i ny egenkapital. Mæland sier i et intervju med Statkrafts magasin People & Power at verden trenger mer fornybar energi. Etter Statkrafts nei til utbygging av vindkraft, er det langt fra ord til handling hos regjeringen Erna Solberg. Statkraft er Europas største leverandør av fornybar energi og produserer vannkraft, vindkraft, gasskraft og fjernvarme, og er en global markedsaktør innen energihandel. Statkraft har 3700 ansatte i mer enn 20 land. Mens Statkraft stopper utbygging av vindkraft, fornyer Vesta Wind System en lånepakke på omkring 10 milliarder kroner for å bygge ut mer dansk  vindkraft. Dermed konkurrerer det danske energiselskapet Vestas Wind system med Norges Banks Investment Management som store eiere, med Statkraft.

Sikrer dansk finansiering

Vestas Wind Systems A/S har underskrevet en ny utvidet kredittavtale på EUR 1,050 millioner som er til rådighet for lån såvel som projektrelaterede garantier (med en øvre grense for lån på EUR 500 mill..), skriver Newswire. Lånet har en fem-årig løpetid med mulighet  (etter långivers valg) for å forlenge med opp til to år (5+1+1). Lånet er en refinansiering av et tidligere lån på på EUR 1,000 millioner og gir Vestas en forlenget løpetid på selskapets gjeldsprofil med en gunstig pris og gode betingelser. Briten William Arah er grunnlegger og Portefolio Manager i Marathon Asset Management LLC. Arah har jobbet i Goldman Sachs og i 1987 ble han direktør i Marathon, ansvarlig for investeringer i Asia, med hovedvekt på Japan. Hess og Blackrock Capital InvestmentCorp (BKCC) er største eiere i Marathon. Blackrock Capital (Blackrock Kelso Capital Corp) er tilknyttet Blackrock Inc., verdens største forvaltningsenhet, med det norske oljefondet som en av de største aksjonærene, skriver analyseselskapet 4-traders.  Vestas Wind  Systems ledes  av  svenskene  Bert  Nordberg (styreleder) , Anders Runevad (CEO)  og Lars Josefsson med erfaring fra svensk-sveitiske ABB i styret.

Selger ikke Statkraft

Monica Mæland skriver i den norske regjeringens eierskapsmelding at staten sorterer selskaper de ikke vil selge i fire kategorier som sier noe om hvorfor staten ønsker å eie akkurat disse selskapene:

1. Selskaper med forretningsmessige mål der formålet med eierskapet er bedriftsøkonomisk lønnsomhet, høy verdiskapning og størst mulig avkastning over tid.

2. Selskaper med forretningsmessige mål og nasjonal forankring av hovedkontorfunksjoner der staten både ønsker størst mulig avkastning over tid, men der man samtidig ønsker at selskapet beholder hovedkontor i Norge.

3.Selskaper med forretningsmessige mål med andre spesifikt definerte mål som for eksempel at eierskapet sikrer produksjon av betydning for nasjonal sikkerhet eller for å ivareta nasjonal suverenitet.

4) Selskaper med sektorpolitiske mål som for eksempel Avinor, Norsk Tipping, Statskog, Vinmonopolet og Statsnett, forblir statseide selskaper  i uoverskuelig fremtid, heter det i den norske regjeringens eierskapsmelding.

Næringsminister Monica  Mæland konkurrerer med   finansminister  Siv Jensen  om produksjon av  vindkraft8foto: ( Regjeringen)
Næringsminister Monica Mæland konkurrerer med finansminister Siv Jensen om produksjon av ren energi som vindkraft (Foto   Regjeringen)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*