Siv Jensen og nordiske kolleger
Finansminister Siv Jensen, finansmarkedsminister Peter Norman (Sverige) og finansminister Bjarni Benediktsson (Island).

Norden er den første regionen i Europa med felles regler for banker over landegrenser, sa finansminister Siv Jensen (FrP) under Finansnæringens dag i Oslo tirsdag. Norske og utenlandske banker bør stille like mye kapital bak et norsk boliglån med samme risiko. Hvor mye kapital det skal være bør fastsettes.  Norge har tillempet strengere regler enn svenske,danske og finske banker, skriver Nordens Nyheter.

Finansdepartementet har lenge arbeidet for en enighet om at bankvirksomhet i større grad skal være underlagt soliditetskravene som gjelder i det landet hvor virksomheten drives, såkalt vertslandsregulering, skriver Finanstilsynet i en pressemelding melding.

Finansminister Siv Jensen(Foto:Rune Kongsro)
Finansminister Siv Jensen(Foto:Rune Kongsro)

Positive til nye krav

– Vi har nå mottatt brev fra danske og svenske tilsynsmyndigheter om at de er positive til vertslandsregulering av kapitalkrav for boliglån. Det kan bidra til likere konkurransevilkår for boliglån i det norske markedet, skriver Siv Jensen i meldingen.

– Vi har fått et gjennombrudd. De signalene vi har mottatt tilsier at disse reglene snart er på plass,  utdypet hun under Finansnæringens dag.

Mer til boliglån

Innføringen av nye kapitalkrav for norske banker vedtok den rødgrønne regjeringen før de gikk av. Kravene gjør at bankene må finansiere boliglån med mer egenkapital. De særnorske kravene fikk banknæringen til å reagere umiddelbart. Den norske Bank var tidlig ute med å si at filialer av utenlandske banker slipper billigere unna. Finanstilsynet foreslo i et brev til Finans Norge, nye minstekrav til hva bankene må beregne av misligholdte lån. I praksis betyr det at enda mer egenkapital må stilles bak boliglånene. Nå endres dette bildet med de nye nordiske reglene.Danske Bank og Handelsbanken er store boliglånsaktører i Norge.

Viktig virkemiddel

– Danske og svenske myndigheter har nå gitt beskjed om at de er positive til våre varslede innstramninger av viktige virkemidler for å beregne kapitalkrav for boliglån i Norge. Tilsvarende endringer for svenske og danske banker som driver i det norske markedet vil gi likere konkurransevilkår, sa Siv Jensen tirsdag. Hun sier Norden er den første regionen i Europa som får felles regler. Det er et viktig skritt fremover i arbeidet med nordisk harmonisering. Nordisk harmonisering vil være et viktig tema på det neste nordiske finansministermøtet til sommeren, sier den norske finansministeren. Finansminister Jensen varslet allerede forrige uke at hun ville presentere detaljene om nordisk bankregelharmonisering. Finansinspektionen (FI)  i Stockholm er positive til at svenske banker med virksomhet i Norge skal tilpasse seg samme risikonivå som norske banker.

Finansminister Anders Borg ( Foto: Regeringen.se)
Finansminister Anders Borg ( Foto: Regeringen.se)

 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*