President Donalr Tysk møte den ameriikanske presidenten Donalr Trump( Foto: Associated Press)

President Donalr Trump ble tatt imot av EUs president Donald Tusk. Det var først lagt opp til en fortrolig samtale der kun Trump, Tusk, EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og ytterligere én representant til fra USA, trolig utenriksminister Rex Tillerson, skulle delta. Deretter ble det et utvidet møte med flere representanter på begge sider av bordet. Besøket fant sted i Europa-bygningen, som er EU-rådets splitter nye hovedkvarter i sentrum av Brussel. Bygningen er formet som et egg inni et reir, og det er her EUs president Donald Tusk har sitt kontor. I Brussel omtales bygningen humoristisk som «Tusk Tower».

Viktigste møte

Møtet med EUs ledere er trolig det viktigste under president Trumps besøk i Brussel, mener Jan Techau, utenrikspolitisk analytiker ved American Academy i Berlin. Hele 28 EU-land var representert og om kort tid blir Montenegro EU`s 29-medlem. Dette møtet kan bidra til å forme hans inntrykk av EU i lang tid framover, sier Sveriges Radios utssende medarbeider Jens Møller

Videre til Sicilia

En høytstående tjenestemann i EU sier til Ap at målet nettopp var å bygge et tillitsforhold til den amerikanske presidenten.
– Dette blir et viktig møte fordi det er første gang EUs ledere møter ham personlig, sa tjenestemannen.
– Bare det at dette møtet finner sted, er en suksess. Det har vært mye engstelse og frykt for hvilken retning USA vil gå i med den nye administrasjonen, sa kilden.
Trump har tidligere uttalt seg svært nedsettende om EU. Han har gitt uttrykk for sterk støtte til brexit og også antydet at flere land bør gjøre som britene og gå ut av unionen. EUs ledere har ikke gjort noe forsøk på å skjule sin irritasjon over dette.

– Mitt håp er at han skal få litt respekt for og tillit til sine motparter, at han ikke bare skal se på dem som klovner fra Brussel. Det vil være en fordel hvis han forstår at dette er seriøse mennesker, sa Donald Trumpsom  ifølge Associated Press reiser videre til G-7-møtet på Sicilia i Italia..

President Donald Trump will combat Islamic Extremism( Photo: Associated Press)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*