President Xi Jingping og Kina er verdens mektigste økonomiske aktør(Foto.Wikipedia)
President Xi Jingping og Kina er verdens mektigste økonomiske aktør(Foto.Wikipedia)

 

 

 

Verdensbankens ferske tall fra det internasjonale Comparison Program(ICP )viser at global økonomi produserte varer og tjenester for ufattelige 90 trillioner dollars i 2011. Undersøkelsen viser at nær halvparten av verdens samlede produksjon kommer fra lav-og middelinntektsland. Dermed har det BRICS-området som består av Brasil, Russland,India, Kina og Syd-Afrika den sterskeste veksten i internasjonal økonomi etter at Nordic News har analysert Verdensbankens statistikk 1. mai. Kina har den største andelen av verdens utgifter til investeringer(bruttoinvesteringer i fast realkapital)på 27 prosent, fulgt av USA med 13 prosent. India, Japan og Indonesia bidrar med 7 prosent, 4 prosent og 3 prosent.Kina og India står for 80 prosent av investeringskapitalen i Asia og Stillehavsregionen. Russland står for 77 prosent av investeringene i CIS-området(Commonealth of Independant States). Brasil står for 61 prosent i Latin-Amerika og Saudi- Arabia for 40 prosent av investeringene i de verdensbanken kaller Vest-Asia .

Satser i Syd-Afrika

De seks største middels inntektsøkonomier,Kina,India,Russland,Brasil,Indonesia og Mexico, står for 32,3 prosent av verdens BNP, mens de seks største økonomier med høyest inntekt, USA,Japan,Tyskland,Frankrike,Storbritannia og Italia – står for 32,9 prosent. Asia og Stillehavet, inkludert Kina og India,står for 30 prosent av verdens BNP, OECD står for 54 prosent , Latin -Amerika 5,5 prosent, Afrika og Vest-Asia ca 4,5 prosent hver. Kina og India utgjør to tredjedeler av Asias økonomi og Stillehavs-økonomien. Japan og Sør- Korea er unntat fordi de er en del av OECD. Russland står som nevnt for mer enn 70 prosent av CIS, og Brasil for 56 prosent av Latin-Amerika. Sør-Afrika, Egypt og Nigeria står for om lag halvparten av den afrikanske økonomien. Størstedelen av det norske oljefondets investeringer i Afrika skjer i Sør-Afrika.

Komplisert metode

FNs statistiske kommisjon dekker ICP 199 økonomier, og metoden måler kjøpekraft(OPS) på tvers av land. ICP-estimatene dratt nytte av en rekke metodiske forbedringer for å beregne PPP i 2011.ICP og OPS for 2011 og anslag over PPP -baserte bruttonasjonalprodukt ( BNP)per innbygger, tar hensyn til nasjonale økonomiske tiltak( f.eks BNP) og man tar hensyn til valuta, men OPS er mer et direkte mål på hva penger kan kjøpe enn på valutakurserenes innflytelse. ICP implementering ble ledet og koordinert av ICP Global Office, i regi av av Verdensbanken, i samarbeid med regionale myndigheter. Man har kartlagt aktiviteter i åtte geografiske regioner: Afrika, Asia og Stillehavet , Samveldet av uavhengige stater( CIS) , Latin -Amerika, Karibien, Vest-Asia, Stillehavsøyene, og landene i det vanlige PPP -programmet som administreres av statistiske kontor som europeiske fellesskap(Eurostat) og Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling ( OECD ) . I tillegg har man sett på to uavhengie økonomier, Georgia og Iran, uten å være en del av alle regionale sammenligninger .

Norge nest dyrest

Prisnivået Index(PLI) viser forholdet mellom en PPP og en tilsvarende valutakurs. En indeks over 100. betyr at prisene er høyere i gjennomsnitt enn i verden , og mindre enn 100 betyr at prisene er relativt lavere.De dyreste økonomiene i forhold til BNP-vilkårene er Sveits , Norge , Bermuda , Australia og Danmark , med indekser som løper mellom 210-185. USA er nummer tjuefem på denne listen og ligger lavere enn de fleste andre landmed høy inntekt og sterk økonomi. Dette gjelder også Frankrike , Tyskland , Japan og Storbritannia. Hele 23 økonomier viser tall under 50. De billigste økonomier er Egypt  Pakistan , Burma, Etiopia med indekser varierende fra 35 til 40 år.

Araberne er rikest

De fem økonomier med høyest BNP per innbygger er Qatar, Macao SAR, China,Luxembourg,Kuwait,og Brunei . De to første økonomier har en inntekt på mer enn $ 100 000 per innbygger. Elleve økonomier har mer enn $ 50.000 per innbygger , mens de samlet utgjør mindre enn 0,6 prosent av verdens befolkning. USA har den 12. høyeste BNP per innbygger . Åtte økonomier, Malawi, Mosambik, Den sentralafrikanske republikk, Niger,Burundi, Kongo,og Liberia – har en BNP per innbygger på mindre enn $ 1000 .

Mulige metodefeil

Verdensbanken skriver at OPS er statistiske estimater, og som alle statistikk kan det foretas utvalgsfeil, målefeil, og feil ved klassifisering. Derfor bør tallene behandles som tilnærmelser til sanne verdier. På grunn av kompleksiteten i denne prosessen, og metodene som brukes til å samle inn data og beregne OPS, er det ikke mulig å direkte estimerefeilmarginer direkte. Derfor bør små forskjeller i de estimerte verdier mellom økonomier ikke anses som betydelige feilmarginer. ICP er designet for å sammenligne nivået av økonomisk aktivitet på tvers økonomier, uttrykt i en felles valuta, i et bestemt referanseår. Nordens Nyheter finner denne type forskning interessant, da vår mediegruppe har utviklet en metode for å sammenlikne økonomien i globale flernasjonale selskaper med nasjonale økonomier og grupper av land. Det såkalte multinasjonalproduktet(MNP) måles her mot bruttonasjonalproduktet(BNP)i land eller grupper av land(EU) og gir interessant informasjon om konsernøkonomiens styrke i det vi kaller tradisjonell sosialøkonomi i en nasjonalstat eller i grupper av nasjonalstater. Denne metoden er presentert for svenske universiteter, og ligger til vurdeing ved det økonomiske fakultetet ved Lunds Universitet, skriver Nordic News.

President Dilma Rousseff skal arrangere VM i fotball i en viktig BRICS-økonomi(Foto: Presidente do Brasil)
President Dilma Rousseff skal arrangere VM i fotball i en viktig BRICS-økonomi(Foto: Presidente do Brasil)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*